Nővér vagyok,de ember is.

Szálkacsipesz

Szálkacsipesz

Kórházwellness

2018. augusztus 05. - kistuco

A rehabilitációs és reumatológiai osztályon dolgozók tudnának arról beszélni, hány ember is veszi igénybe az osztályos felvételt és tölt el életvitelszerűen hosszú heteket a fent említett helyeken egyfajta "állagmegóvás" címszó alatt úgy, hogy a kórházi betegellátó osztályt közösségi-szociális élete felpezsdítésére használja,és néhány nem túl megerőltető kezelés igénybevétele után még csillagos ötöst is ad magának egészségfejlesztés tantárgyból. 

Miközben a stroke-on átesett beteg, akinek újra kéne tanulni önállóan enni, inni, beszélni, ülni, járni vagy ha azt nem, legalább a segédeszközöket biztonsággal használni, helyhiány miatt a rehabilitáció helyett a krónikus osztályra kerül. Milyen üzenete van ennek a betegek számára? 

Számomra az, hogy az ellátás érdekek mentén összeeszkábált szűrőjén pont akkora lyukak vannak, amin kiesik az önérvényesítéssel nem rendelkező kiszolgáltatott és fent marad minden,ami ennek az ellenkezője.

A bejegyzés trackback címe:

https://szalkacsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9314151523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2018.08.06. 14:04:23

Az egészségügy szociális szolgáltatás, nem sok köze van a biztosításhoz. Ugyanolyan felosztó-kiróvó szisztéma mint a nyugdíj. Nem sok köze van se a befizetésekhez, se a rászorultsághoz.

pushup 2018.08.06. 15:20:16

kinek a felelőssége? nyilván nem a "betegé".

19540511 2018.08.06. 19:21:34

Ez a "nővér", aki ezt állítólag írta, soha életében nem töltött még egyetlen egy napot sem rehabilitációs osztályon. Én sajnos nagyon jól ismerem a rehabilitációs kórházakat, osztályokat, mivel egyrészt édesapám agyvérzése alatt többször több ilyen kórházban megfordultam, később a férjem agyvérzése után szintén kb. fél-háromnegyed éven keresztül szintén napi szinten fordultam meg ilyen helyeken, utána pedig 15 évig dolgoztam egy olyan egészségügyi intézményben, ahol működött/működik rehabilitációs részleg. Nos, tudomásom szerint bekerülni sem könnyű ilyen helyre, mert valóban sorbanállás van, de a háziorvos beutalása után rehabilitációs főorvos megvizsgálja a beteget, hogy egyáltalán alkalmas-e rehabiitációra, utána bekerül egy ilyen intézménybe a beteg és elkezdődik a kemény meló. Egyáltalán nem hasonlít welness-szállóra egy ilyen intézmény. Pl. az egyik "legjobb" hely a Budakeszi Intézet, ahol 10-20 ágyas szobákban összezsufolva élnek a betegek, egy ápolónő jut 30 betegre, akik közül sokan nem képesek egyedül WC-zni sem, fürödni egyáltalán, arról nem is szólva, hogy ezek a WC-k, zuhanyzók sem I. oszt. helyek. Ahol én dolgoztam, a Misszió az tényleg szuper hely a budakeszihez képest, de itt sem töltenék el szivesen még egy hetet sem betegként, arról nem is szólva, hogy ide még kevésbé jutna be valaki, aki nem szorul valóban rehabilitációra pl. egy baleset, agyvérzés után. Szóval az illetőnek egy szava sem igaz, aki a fenti blogot írta.

19540511 2018.08.06. 19:24:39

@nemecsekerno_007: Az egészségügy NEM szociális szolgáltatás, aki ezt állitja, annak fogalma sincs róla.

Girhes 2018.08.06. 19:45:40

Hozzátartozóm a múlt héten jött haza térdprotézis-beültetés utáni négyhetes rehabilitációjáról. Négyágyas szobában lakott és ő volt az egyetlen, aki műtét utáni rehabra szorult, a másik három "beteg" "visszajáró" volt. Egyikük - saját elmondása szerint - 15 éve minden évben 3 hetet ott tölt, napi félórás gyógytornán kívül egész nap társasági életet élt, mindenkit ismert, mindenkivel puszipacsi státuszban volt. Mindeközben hozzátartozómra annyi idő jutott, hogy a négy hét elteltével mankózni, botozni alig tud, lépcsőn járni nem képes. Természetesen a tb által finanszírozott gyógytorna-alkalmakat erre az évre már felélte, marad a fizetős (óránként 5000 Ft) gyógytorna, ha azt akarjuk, hogy el tudja hagyni a lakását.

nemecsekerno_007 2018.08.06. 20:26:02

@19540511: Jajj, dehogy nem. Csak vannak akik "okosba" használják :)

Hórukk 2018.08.07. 00:46:49

@19540511: Neked szemészeti rehabilitációra kellene eljutnod. Vagy legalább fülészetire. Ha szétnéznél kicsit a szanatóriumokban, a legtöbb beteg jó állapotú, vidám, élelmes visszajáró, akik all inclusive hotelszolgáltatást vesznek igénybe - TB-finanszírozással. Ha eléggé hálásak, akkor néhány szanatóriumban házastársukkal, partnerükkel együtt elhelyezve gyógyulhatnak. Hazafelé menet leadják a háziorvosnál a zárójelentésüket, amelyen - ha jól tejelt a beteg - már eleve szerepel az, hogy ha visz új beutalót, akkor szívesen látják ismét. Tehát a beteg viszi a zárót és egyúttal már el is kéri az új beutalóját, amit elpostázva 1 év múlva menetrendszerűen megkapja a behívóját. Függetlenül attól, hogy a helyre esetleg nagyobb szüksége volna az agyvérzésen, infarktuson stb. átesett páciensnek. Utóbbi beteg nem biztos hogy fizet, ráadásul csak nyűg az ápolóknak és probléma az orvosnak, mert ő valóban beteg, bármi megeshet vele. Soronkívüliség természetesen nincs, vagyis van, pénzért. Mindenki ugyanabban érdekelt, csak a valódi beteggel van kicseszve.
süti beállítások módosítása