Nővér vagyok,de ember is.

Szálkacsipesz

Szálkacsipesz

Az ország, ahol a nap 25 órából áll

2018. szeptember 27. - kistuco

A halál időpontja 25:30

Egyszer mesélte nekem egy orvos, hogy egy meghalt beteg dokumentációján a következő bejegyzést látta: A halál időpontja: 25:30

Ez a történet erről a cikkről jutott eszembe:

https://index.hu/velemeny/2018/09/27/egy_orszag_ami_a_24._oraban_van_evtizedek_ota/

A cikket elolvasva furcsa kényelmetlenség lett rajtam úrrá. Pontosan nem tudnám megmondani, hogy mi zavart, az irónia vagy az, hogy úgy éreztem, nem vesznek komolyan engem- évtizedek óta a szakmájában dolgozó egészségügyist. Na, hiszen így is megy a szekér, nem? Milyen 24 óráról drámáznak már évtizedek óta? Hogy is van ez? Tarthat a vég évtizedekig? Vagy ha nem, akkor mennyi, az annyi? 

Ahhoz, hogy a kérdésekre választ kapjunk, fel kell ismerni, hogy Magyarországon kétfajta időszámítás van. Az egyik a politikusoké és az őket kiszolgálóké. Ez természetesen 24 órából áll, és az idő múlását jelző mélyhangú nagyharangját a 24. órában szinte mindig kész valaki megkongatni- erre a tevékenységre külön számlatömbjük van- és van a másik időszámítás. A többieké. Ahol egy nap 25 órából áll. 

Ez a 25. óra nincs rajta a kopott, örökké elfáradó 1500ft-os kórházi faliórákon. Nem, azokon nincs rajta. Sem a buszpályaudvari kijelzőkön, sem a városi terek tornyos óráin. 

A 25. órát mi alkottuk meg magyarok és gondosan őrizzük évtizedek óta. Csak a miénk. Mondhatni hungarikum. Már a csontjainkban érezzük, ez vezeti a vénát kapkodva szúró kezünket, ez súgja a fülünkbe, hogy tegyél pelenkát a betegre, mert később hiába csönget ágytálért, úgysem érsz oda időben. 

Mi, kórházi dolgozók a 25. órában végezzük el azon kollégák munkáját, akik hiányoznak a rendszerből. Mondanom sem kell, bőven jut ágyazás, etetés, mosdatás erre a késői órára is! Már régóta a 25.órára tolódik a betegekkel való beszélgetés, és az önképzés igénye is. 

A 25. óra nagyon más. Vannak furcsa fényei, amelyek különleges megvilágításba teszik életünk dolgait, de akkorra már nagyon fáradtak vagyunk és tompa zsibbadatban gépiesen tesszük a dolgunkat. 

Megszoktuk az évek alatt, talán már nem is tudnánk máshogy élni...így örök hálával gondolunk mindazokra, akik lehetővé tették számunkra, hogy majd egykor mi is meghalhassunk 25 óra 30 perckor.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szalkacsipesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8714267473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása